Testbädd Storsudret för hållbar vattenförsörjning
De senaste åren har Gotland vid ett flertal tillfällen drabbats av svår vattenbrist. Den allra sydligaste spetsen av Gotland, Storsudret, har varit extra hårt drabbat.
Storsudret har mycket tunna jordlager som har svårt att behålla grundvattnet och är därför beroende av ”importerat vatten” från det nya avsaltningsverket i Kvarnåkershamn som invigdes under 2019. Parallellt med uppförandet av avsaltningsverket har Region Gotland sett ett behov av att bidra till utveckling av kompletterande system för framtidens vattenförsörjning. För detta syfte har Region Gotland, tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet, påbörjat uppbyggnaden av en så kallad testbädd för hållbar vattenförsörjning för utveckling av framtidens tekniker för en energieffektiv och hållbar vattenproduktion.
Målet med testbädden
Eftersom Storsudret är bland de platser i Sverige som är allra känsligast för långvarig torka valdes Storsudret som plats för testbädden. Tanken är att de system som utvecklas ska klara de allra svåraste utmaningarna inom vattenförsörjning. Målet med testbädden är att göra Storsudret självförsörjande på vatten men även att sätta Sverige och Gotland på den internationella kartan för kostnadseffektiva och hållbara system som löser problem relaterade till vattenbrist oavsett om det är på Gotland eller någon annanstans i Sverige eller världen. Utmaningarna är de samma, att spara vatten från regnsäsong till längre torrperioder.
Nära samverkan
Uppbyggnaden av testbädden sker i nära samverkan med KTH, Uppsala Universitet, Sveriges Geologiska Undersökning och företagen Monson Energy och ENWA. Forum Östersjön är en viktig intresseförening som tillvaratar Storsudretbornas intressen och tillför testbädden värdefull lokal kunskap om hur vattenbalansen fungerar lokalt. Uppbyggnaden av Testbädd Storsudret finansieras av Vinnova och de deltagande organisationerna. Projektet har även finansiering från EU genom projektet NextGen.