1. Startsida
  2. Press
  3. [2021-03-17] IVL till final i tävling för att ställa om Helsingfors energisystem
Nyhet | 2021-03-17
Aerial view Helsinki

IVL till final i tävling för att ställa om Helsingfors energisystem

Av 252 bidrag var IVL en av tio finalister som gick vidare i tävlingen Helsinki Energy Challenge som avgjordes igår. I tävlingen har deltagarna fått arbeta fram lösningar för att ställa om Helsingfors energisystem till att bli koldioxidneutralt. Grundidén för IVL:s team CarbonHelsinki var att utforma ett fjärrvärmesystem för Helsingfors som är cirkulärt och som tar vara på restvärme som annars går förlorad.

– Vår lösning bygger vidare på det fjärrvämesystem som redan finns i Helsingfors men till det länkar vi fler värmekällor som sol, luft, vatten och andra restvärmeflöden som finns i staden och som idag inte används, säger Kristina Lygnerud på IVL, som har lett arbetet.

Värmekällorna ska kombineras med hjälp av olika lagerlösningar där borrhålslager laddas i och ur av sol och restvärme vilket möjliggör att värmen kommer från de mest effektiva källorna över året.

– Förutom tekniska lösningar har vi inkluderat affärsmodeller för fjärrvärmesystemet, samt tagit fram en finansieringslösning som visar hur Helsingfors energiomställning kan genomföras på ett sätt som både skapar ny kunskap om energi samtidigt som det ger jobb lokalt, säger Kristina Lygnerud.

Gruppen har tagit fram en modell av energisystemet i Helsingfors som de har bearbetat utifrån de randvillkor som staden Helsingfors satt upp samt utvecklat med hjälp av den erfarenhet kring fjärrvärme, restvärmeåtervinning, borrhålslager och värmepumpar som finns i teamet. På så sätt har de kunnat visa på den mest kostnadseffektiva och miljömässigt fördelaktiga lösningen för att ställa om energisystemet. Helt koldioxidneutralt blir Helsingfors enligt gruppens förslag år 2035.

– Nyckeln är att bygga ett system som är mycket flexibelt och där man kan utnyttja kapaciteten hos olika värmekällor när de är som mest kostnadseffektiva att använda, säger Kristina Lygnerud.

Tävlingen Helsinki Energy Challenge arrangerades av Helsingfors stad. Trots att CarbonHelsinki inte stod som vinnare denna gång ser Kristina Lygnerud många fördelar med att formera tvärfunktionella team på det här sättet och tillsammans utarbeta lösningar som fler städer kan ta del av.

– Att bygga den här typen av system och lösningar som minskar klimatutsläppen är inte bara en möjlighet för Helsingfors, utan för många andra städer. Jag hoppas att vi har visat hur mycket som faktiskt går att göra redan idag genom att återanvända den energi som finns i städerna, säger Kristina Lygnerud.

CarbonHelsinkis förslag togs fram av ett team bestående av IVL Svenska Miljöinstitutet, Metropolia University of Applied Sciences i Helsingfors, Eléctricité de France från Frankrike, European Institute for Energy Research i Tyskland, Eksta Bostäder från Sverige, Resourceful futures från Storbritannien, LKAB Wassara i Sverige, Ochsner Process Energy Systems från Österrike och Eurac Research i Italien.

Ladda ner CarbonHelsinkis tävlingsbidrag. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om finalen och vinnarna här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För mer information, kontakta:
Kristina Lygnerud, kristina.lygnerud@ivl.se, tel. 010-788 69 27

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev