1. Startsida
  2. Press
  3. [2022-01-18] Ny vd för Basta
Pressmeddelande | 2022-01-18
eco building or green office plant tree and garden in city concept.

Ny vd för Basta

Pehr Hård blir ny vd för IVL:s dotterbolag Basta. Han efterträder Sussi Wetterlin som efter sju år som vd övergår i egen verksamhet. Basta driver en av samhällsbyggnadsbranschens största digitala databaser med byggprodukter som klarar högt ställda krav på kemiskt innehåll. Systemet tillhandahåller också en kostnadseffektiv loggbok där all information kan samlas som rör byggprodukters miljöprestanda.

Pehr Hård kommer närmast från Sweden Green Building Council där han har varit chef för certifieringsprocessen och IT-utveckling. Han har också tidigare arbetat som produktgruppsansvarig och certifieringschef på Svanen.

– Vi är väldigt glada att kunna välkomna Pehr Hård som ny vd för Basta. Pehr har en gedigen bakgrund både i certifieringsfrågor för branschen och inom digitalisering samt hållbarhetsfrågor. Det ger Basta en fortsatt bra grund för att utveckla arbetet med att skapa effektiva, vetenskapliga och trovärdiga sätt att verifiera byggprodukternas miljöprestanda, säger Anna Jarnehammar, vice vd på IVL Svenska Miljöinstitutet och styrelseordförande för Basta.

Pehr Hård vd Basta. Foto: The New Division

foto: The New Division

Pehr Hård är kemist med särskilt intresse för hållbarhetsarbete med fokus på miljö men också för verksamhetsutveckling. Han har arbetat drygt tio år med marknadsledande certifieringar på området.

– Jag har haft förmånen att arbeta med organisationer i olika branscher, däribland järnvägsinfrastruktur, kemitekniska produkter och byggnader, vilket har breddat min förståelse för näringslivets utmaningar i relation till hållbarhet i stort och kravställning specifikt. Nu ser jag fram emot att bli del av Basta och att vara med och ta nästa steg för organisationen, säger Pehr Hård.

Basta-systemet ägs gemensamt av IVL Svenska Miljöinstitutet och Byggföretagen i Sverige och startades för att arbetet med att fasa ut särskilt farliga ämnen skulle bli mer harmoniserat inom branschen. Idag är mer än 500 svenska och internationella tillverkare anslutna till systemet och i databasen finns över 170 000 artiklar för bygg- och anläggningsprodukter som klarar Bastas högt ställda miljökrav.

– Kemikaliefrågorna och Basta som system kommer vara viktiga framöver för våra medlemmar för att säkerställa att byggprocessen ska kunna bli mer cirkulär utan att skapa eller bibehålla problemet med särskilt farliga ämnen. Pehr med sin bakgrund kommer kunna axla utvecklingen av Basta framåt på ett bra sätt, säger Marianne Hedberg, representant för Byggföretagen i Bastas styrelse.

För mer information om Basta se bastaonline.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid frågor kontakta:
Anna Jarnehammar, anna.jarnehammar@ivl.se, tel. 010-788 65 76
Pehr Hård, pehr.haard@gmail.com, tel. 073-066 08 44
Marianne Hedberg, marianne.hedberg@byggforetagen.se, tel. 072-225 76 86

Arkiv för nyheter och pressmeddelanden

Prenumerera på våra nyhetsbrev