Ny rapport om PFAS-ämnen i kosmetika
På uppdrag av Kemikalieinspektionen har IVL Svenska Miljöinstitutet och Stockholms universitet undersökt förekomsten av högfluorerade ämnen, så kallade PFAS, i kosmetiska produkter. Ett 40-tal produkter har analyserats och forskarna har även beräknat hur stora utsläppen kan vara till miljön.
PFAS är en grupp kemikalier som är mycket svårnedbrytbara och som har negativa effekter på miljö och människor. Ändå används de i en mängd produkter som brandskum, kläder, matförpackningar, stekpannor, målarfärg och skönhetsprodukter. Totalt finns nästan 5 000 olika varianter av PFAS men bara en mindre andel är i dagsläget reglerade.
I studien har forskarna tittat på PFAS i smink och andra kosmetiska produkter som hud- och hårvårdsprodukter och toalettartiklar. För att få en översikt över hur stor andel av produkterna i olika kategorier som innehåller PFAS har de gått igenom olika produktdatabaser.
– Även om det är en liten andel av kosmetikaprodukterna som innehåller PFAS så är användningen ändå problematisk för att det bidrar till utsläppen av PFAS till miljön och där vill vi ha så lite av de här ämnena som möjligt, säger Jenny Ivarsson som är strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.
Ett 40-tal produkter som säljs på den svenska marknaden, och som alla har PFAS listat i innehållsförteckningen, har analyserats närmare. De högsta halterna av PFAS uppmättes i en skrubbkräm och en ansiktsmask, följd av ett ansiktspuder. Halterna var i samma storleksordning som tidigare uppmätts i studier. Två underlagskrämer överskred dock EU:s gränsvärden för perfluoroktansyra (PFOA) och PFOA-relaterade ämnen.
– Det är anmärkningsvärt att några produkter överstiger EU:s gränsvärden. Dessutom såg vi att tre av de tio mest förkommande PFAS i kosmetiska produkter redan ingår i regleringar och bland annat är globalt förbjudna inom Stockholmskonventionen. Vi får se hur produktmarknaden kommer ser ut framöver, då flera varumärken har lovat att sluta använda PFAS i kosmetiska produkter, säger Kerstin Pütz, forskare på IVL.
Forskarna har även beräknat hur stora PFAS-utsläpp som kosmetiska produkter, efter användning, kan ge upphov till. Utsläppen inom Europeiska samarbetsområdet EES beräknas ligga på mellan 11 000 och 38 000 kg fluor från PFAS per år, utifrån ett genomsnittsscenario och ett värsta-fall scenario.
Kemikalieinspektionens mål är att EU ska införa ett generellt EU-förbud av all användning av PFAS som inte är samhällsnödvändig och rapporten är en del av det arbetet. I augusti beslutade EU att förbjuda 200 särskilt farliga PFAS-ämnen efter ett förslag från Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och den tyska miljömyndigheten UBA. Några av de PFAS i kosmetikaprodukter som den aktuella undersökningen hittade tillhör de 200 eller andra kommande förbud, men majoriteten omfattas inte.
– Det finns andra ingredienser som kan ersätta PFAS i kosmetiska produkter, vilket även den stora mängden av kosmetiska produkter utan PFAS visar. Det är viktigt att restriktionerna kring användningen av PFAS skärps, så att vi kan få bort den här källan till PFAS-utsläpp. Flera märken har redan, på frivillig basis, annonserat att de ska fasa ut alla PFAS i sina produkter. Om fler följer efter, och det sker snart, så är det väldigt positivt både för människor och miljö, säger Gunnar Thorsén, forskare och chef för miljökemigruppen på IVL.
Ladda ner rapporten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vid frågor, kontakta:
Gunnar Thorsén, gunnar.thorsen@ivl.se, tel. 010-788 66 55
Fler nyheter
-
13 sep 2024 | pressmeddelande
-
29 aug 2024 | pressmeddelande
-
27 aug 2024 | pressmeddelande
-
16 aug 2024 | pressmeddelande
-
11 jun 2024 | nyhet
Prenumerera på våra nyhetsbrev
Du behöver tillåta cookies (kakor) i kategorin ”Funktionella kakor” för att kunna anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Tillåt dessa cookies